Kurser
Hållbarhetsträning: Teori ca 3 timmar!
Vad är hållbarhetsträning? Vad betyder det att en att hästen är hållbar?!
Hållbar betyder bland annat slitstark, och alla ryttare vill väl ha en slitstark häst som mår bra och tål träning och ridning.!
Oavsett om Du är tävlingsryttare eller hobbyryttare så vill vi väl alla slippa åka till veterinären med olika skador på våra häst. För att undvika detta så krävs hållbarhets träning, oavsett om det är en hoppponny, fin dressyr häst eller en härlig hobby häst, så är ALLA uppbyggda på samma sätt vad gäller senor, leder skelett och muskel. Vad krävs då av Oss ryttare för att få en hållbar häst?!
Yvonne berätta för Dig hur hon tränat upp sina slitstarka och hållbara hästar. En av hennes flera framgångsrika hästar är Amigo El Caballo som tävlat både EM och VM för Sverige i distansritt över sträckan 160 km. Han är idag 23 år och tävlar fortfarande distansritt på lägre nivå, och har genomfört närmare 5.000 godkända tävlingskilometer.
Konditionsträning: Teori och Praktik ca 6 timmar!
Vad är konditionsträning? Det innebär träning där man höjer mjölksyretrösklen. För att göra detta krävs konditionsträning. För att konditionens ska öka krävs träning med ökad puls, när man jobba med högre puls krävs en högre fart och då är också skaderisken större. Därför är det viktigt att göra det på ett klokt sätt.
För att nå sina mål med sin häst så behöver hästen en god kondition. Om det sedan krävs att hästen ska orka hoppa det sista hindret på om hoppnings banan på ett bra sätt, eller göra en fin samling på dressyrbanan. Eller… fått föl åter tillbaka i kondition.
Yvonne berätta om hur man träna upp sin häst kondition och hon visa även praktisk hur man tar pulsen på sin häst och där med kan mäta hur konditionen öka på sin häst.
Vatten, salt och svett: Teori ca 1 1/2 timmar!
Vet Du hur mycket väska din häst förlora under tränings passen och vad det innehåller? Hur gör Du för att hästen snabbt ska återhämta sig och vara redo att prestera på nytt?!
Yvonne som tävlar på elitnivå inom distansritt, ridsportens motsvarighet till maraton, vet vad det innebär när en häst ska prestera på hög nivå och hur viktigt det är att väskedepåerna är på fyllda för hästen ska ha möjlighet att prestera och må bra. Yvonne har varit med i en studie som genomfördes av studenter på SLU (Statens Lantbruksuniversitet) om vätskeförlusten för en häst under arbete och hur man snabbast gör för att få den att återhämta sig. Yvonne har också stor erfarenhet av att tävla i landslaget i distansritt, och hon har deltagit och genomfört flera stora mästerskap som gett henne mycket rutin i ämnet.
Nå sina mål: Teori ca 2 1/2 timmar!
Vad har Du för mål med din ridning, hur gör Du för att nå dina mål? Yvonne hjälper till att ta fram verktyg och får ryttare och team runt hästen att gemensamt diskutera fram både långsiktiga och kortsiktiga mål. Yvonne visa hur man gör en nulägers analyls , och sedan hur man kan jobba för att kunna genomföra sina mål.
Yvonne har tränat upp flera olika hästar till distansrittens Grand Prix nivå- 160 km (16 mil). För att hästen ska klara av att nå sådana mål, krävs en både kort siktig och långsiktig planering och att man jobbar med måldokument och planering.
Oavsett vad dina mål är, om det är att vinna en LB i hoppning eller att kunna genomföra en piaff, eller att rida 2 mil i skogen, så krävs planering och utvärdering.